torsdag 5 februari 2009

Möbelmässan


Man brukar ju säga att kreativiteten blomstrar under en lågkonjunktur – om man ändå inte kan tjäna några pengar kan man lika gärna tänja lite på gränserna. Utifrån det resonemanget kan man konstatera att recessionen ännu inte drabbat den svenska möbelbranschen. Det mesta på Möbelmässan i Älvsjö är sig likt från förra året; så länge kulorna rullar är det lika bra att sitta stilla i båten.
Det gör att det mesta på årets mässa är lite ängsligt återhållet. Men visst finns det undantag. Se exempelvis Fredrik Mattsons fåtöljer i serien ”Koja” för Blå Station, där den lådliknande formen kombineras med assymetriska detaljer som ger den bekväma stolen en lekfull personlighet och uppmuntrar till långsittning. Här finns också en soffa med hög rygg, en trend som började med bröderna Bouroullecs soffa för Vitra här om året och fortsätter i Norway Says käckt rutmönstrade soffor för LK Hjelle.
Fredrik Färgs fåtölj ”Coat” från Materia, med sin mjuka, vikbara filtrygg, är inspirerad av herrmodets diskreta detaljer och traditionella former, vilket ger den en stram integritet, även om materialvalet känns igen bland annat från Barber Osgerbys filtklädda loungefåtölj ”Glove” för Swedese och danska Hays succéstol ”Nobody”. Lite mer djärva former hittar man i Jens Fagers grovhuggna, färgstarka stolar och ljusstakar från likaledes danska Muuto, liksom i Tord Boontjes giraffliknande utemöbel med afrikanska, vävda mönster för italienska Moroso.
Claeson Koivisto Rune får väl numera räknas till veteranerna i den svenska möbelbranschen, deras produkter finns i snart sagt varannan monter. Deras mest lyckade produkt i år är kanske soffbordet ”Etage”, ett lapptäcke av olikfärgade, överlappande bordsskivor som för tankarna såväl till Mondrians färgfältsmålningar som till vattenspeglingarna av Manhattans skyline.
På ”ungdomsavdelningen” Greenhouse imponerar Jonas Wagell (Happy Industry) med en serie lampor och skålar i färgglatt aluminium.
Annars är det framför allt lamptillverkarna som står för nytänkandet på årets mässa. Zero har utökat sortimentet med nya produkter av Thomas Bernstrand och Fredrik Mattson, medan Flos visade Marcel Wanders barocka lampa ”Skygarden”, med en gipsliknande stuckatur med växtmönster inuti den enorma skärmen. Hos Orrefors Kosta Boda visar Åsa Jungnelius en serie dekadenta lampor av mörka glasskärmar med en gnistrande diamant i mitten. Strålande!

Bild: "Koja" av Fredrik Mattson för Blå Station.

Inga kommentarer: